Lægernes Akupunktur

ved læge Lian Chen TvingKinesisk akupunktur med dansk lægestandard


Rygproblemer

Ryg og lændesmerter er en meget hyppig lidelse, og hver fjerde dansker har ondt i ryggen med jævne mellemrum. Smerterne kan have mange årsager fra dårlig arbejdsstilling og brug af computermus, der typisk udvikler myoser (muskelinfiltration), til belastningsskader, der kan medføre diskusprolaps. Nogle smerter kan opstå akut, som når man rammes af et "hekseskud", mens andre smerter kan være kroniske, som fx i forbindelse med diskusprolaps.

En del rygsmerter skyldes "referred pain" som betyder at selvom smerten føles i ryggen, kommer den fra et andet sted. Den type smerter kan være indikation på mere alvorlige problemer, og det er derfor altid vigtigt at finde årsagen til smerten, så man kan udelukke den type tilstande. Vi vil altid foretage de relevante undersøgelser for at sikre, at der ikke ligger neurologiske problemer (fx nerveafklemning) til grund for dine ryg og lændesmerter.

Hold i ryggen

Akut smerte i ryggen, som opstår ved en pludselig "forkert" bevægelse, kaldes for et hold i ryg eller lænd, afhængig af om smerten sidder i den øvre eller nedre del af ryggen. I folkemunde kaldes dette også for et "hekseskud" eller "lumbago" (når det sidder i den nedre del af ryggen).

Oftest føler man, at dele af rygsøjlen er låst, og det kan være forbundet med meget voldsom smerte at bevæge sig. Det skyldes som regel, at et eller flere af ryggens små led (facetled) har sat sig fast, eller at dele af rygmuskulaturen er blevet overbelastet og kramper sig sammen.

Akupunktur mod rygproblemer

Akupunktur er en effektiv behandling mod ryg og lændesmerter - både akutte og kroniske. Behandlingsprincippet for de to tilstande kan være meget forskellige, og korrekt forståelse af smertebilledet og dermed sammensætningen af akupunkturpunkterne og stimuleringsteknikken har afgørende betydning for at opnå en god effekt. Erfaringsen viser, at der er stor variation på, hvor mange behandlinger man har behov for, afhængig af rygsmerternes årsag og karakter.

Ved simple muskelkramper kan man blive smertefri allerede under den første behandling, mens kroniske tilstande kræver et længere behandlingsforløb. Sammenlignet med de traditionelle behandlinger kan akupunktur reducere smerter hurtigere, så man kan genvinde normal funktion og dermed afkorte sygdomsforløbet med mindre sygefravær til følge.