Lægernes Akupunktur

ved læge Lian Chen TvingKinesisk akupunktur med dansk lægestandard


Gynækologi og kvinders sygdomme

Der er mange gynækologiske tilstande, hvor akupunktur kan gavne. Det hænger sammen med, at akupunktur kan regulere hormonsystemet, nervesystemet og immunsystemet. Dette gælder fx. menstruationsforstyrrelser, overgangsalder og graviditetsgener.

Menstruationsforstyrrelser

Menstruation er et normalt fænomen for kvinder i den fødedygtige alder. Som regel kommer menstruationen regelmæssigt ca. en gang om måneden fra omkring 13 til 50-års alderen. Men faktisk oplever rigtig mange kvinder problemer med menstruationen i deres fertile alder. Menstruationsforstyrrelse kan have forskellige former. Det kan fx. være problemer med blødning eller uregelmæssig cyklus. Følgende menstruationsproblemer kan reguleres med akupunktur:

Årsagerne til menstruationsforstyrrelse er meget komplicerede, lige fra psykosocial stress, underernæring, overtræning til cancer. Derfor vil vi altid anbefale en grundig konsultation/undersøgelse hos egen læge eller gynækolog, for at udelukk alvorlige tilstande. Hvis du først kommer til os, vil vores læge under første samtale undersøge din situation grundigt, og hvis hun finder at yderligere udredning er nødvendig, vil hun henvise dig til egen læge eller gynækolog. Vi udfører ikke gynækologiske undersøgelser i klinikken.

Akupunktur mod menstruationsforstyrrelser

Når vi behandler patienter i vores klinik, bruger vi tit kombinationsmetoder indenfor kinesisk medicin efter en individuel vurdering af patientens tilstand. Dette kan blandt andet være forskellige former af akupunktur, herunder klassisk akupunktur og øreakupunktur, elektrisk akupunktur, moxabehandling, varmebehandling og naturmedicin.

Overgangsalder

Klimakteriet, eller overgangsalderen, er perioden omkring den sidste menstruation (menopausen), og den indtræder i gennemsnit ved 51-års alderen. Årsagen er nedsat eller ophørt produktion af hormoner fra æggestokkene.

Symptomer relateret til overgangsalderen er blødningsforstyrrelser, hedeture, svedtendens, knogleskørhed og tørre slimhinder. Disse simptomer kan behandles med østrogen/progesteron, enten lokalt eller systemisk. Men der er mange bivirkninger i forbindelse med behandlingen. Ved hormonbehandling er der fundet øget risiko for brystkræft, blodprop, hjerte- og karsygdomme, galdevejssygdomme og vækst af muskelknuder i livmoderen. Risikoen afhænger af kvindens alder, generelle helbredstilstand, samt typen og dosis af administrerede hormoner. Brugen af hormoner i forbindelse med behandling af overgangsalderens symptomer er halveret siden begyndelsen af 90’erne.

Akupunktur ved overgangsalder

Akupunktur har en god effekt mod symptomer i overgangsalderen. Ifølge tranditionel kinesisk medicin betragtes overgangsalderen som en speciel periode i kvindens liv, hvor de hormonelle ændringer i kvindens krop skaber en energi ubalance, som kan medføre de førnævnte symptomer. Gennem akupunktur kan man regulere den ubalance, således at en ny balance kan etableres og symptomerne hurtigt kan forsvinde.

Graviditetsgener

Mange kvinder oplever gener under deres graviditet. Det kan være morgenkvalme og opkastninger i første trimester, men det kan også være bækken og lændesmerter i andet og tredje trimester. Disse symptomer kan optræde i meget let grad, men de kan ogås være så generende, at man bliver nød til at sygemelde sig. Der kan også optræde en række andre gener i forbindelse med graviditet som fx. vand i benene.

Akupunktur mod graviditetsgener

Akupunktur kan afhjælpe en lang række gener i forbindelse med graviditet inklusive alle de ovennævnte. Tilstanden skal dog altid vurderes indiviuelt, hvilket vores læge gør under første konsultation. Akupunktur kan også benyttes for igangsættelse af selve fødslen. Vi bruger kombinationsmetoder indenfor den traditionelle kinesiske medicin i vores behandling.