Lægernes Akupunktur

ved læge Lian Chen TvingKinesisk akupunktur med dansk lægestandard


Nakkesmerter

Nakkesmerter defineres som smerter eller ubehag i nakkeregionen, som er området fra undersiden af kraniet ned til den øvre del af skulderpartiet. Nakkesmerter en en meget almindelig tilstand, og de mest almindelige årsager er mekaniske lidelser og spændinger i nakke/rygmuskulaturen. Men det kan også være et udtryk for mere alvorlige tilstande som visse typer af gigtsygdomme, diskusprolaps, mm.

Nakkesmerterne kan være begrændset til selve nakkeregionen, men kan også udstråle til naboområder som en eller begge skuldre, arme, hovedet eller rygsøjlen. Hvis nerverne, der udgår fra nakkehvirvlerne er klemte, kan smerterne ledsages af føleforstyrrelser og motoriske problemer i arme og hænder. I nogle tilfælde optræder smerterne kun i naboregionerne, selv om den egentlige årsag til smerter og forstyrrelser ligger i nakken.

Afhængig af årsagerne kan behandling af nakkesmerter være meget forskellig, lige fra en varmepude til akut operation. Derfor er det vigtigt at søge læge for at få stillet en korrekt diagnose, hvis nakkesmerterne pludselig udvikler stærke smerter der stråler ud i armene, giver følelsesløshed eller lammelse af arme eller ben.

Nakkehold

Hold i nakken medfører akutte nakkesmerter hvor nakke og hals oftest låses i en skæv stilling. En forkert bevægelse i halsregionen eller dyb søvn med skæv halsstilling kan udløse akut nakkehold. Tilstanden er harmløs og forsvinder med traditionel smertestillende medicinsk behandling efter 7-10 dage. Ved akupunkturbehandling kan smerten i visse tilfælde forsvinde under behandlingen, og de fleste oplever, at man efter 1-2 dage igen kan bevæge hovedet frit. Derfor anbefaler vi også, at du kontakter os tidligt ved nakkehold, da tidlig behandling giver hurtig effekt.

I meget sjældne tilfælde kan nakkehold også være tegn på akut debuterende diskusprolaps. Ved mistanke om dette vil vi henvise dig videre, således at du ikke bliver forsinket i udredningsforløbet.

Piskesmæld

Et piskesmæld giver symptomer fra nakken og tilstødende områder, som skyldes en påført skade på muskler, sener, ledbånd, ledkapsler og/eller diskus mellem halshvirvlerne. Piskesmælds forbindes typisk med nakkeskader efter påkørsel bagfra, hvor hovedet kastes voldsomt tilbage, for derefter at blive kastet frem igen. Ligende skader kan også forekomme ved påkørsel fra siden eller ved sportsskader, typisk ved fald på ski eller snowboard. Symptomerne på piskesmæld er smerter og stivhed i nakken, hovedpine og/eller svimmelhed.

I de første dage efter skaden er opstået, skal man undgå unødige belastninger af nakken, men efter en uges tid er det vigtigt, at man begynder at bevæge og bruge nakken omtrent som normalt. Også selvom det medfører moderat smerte. Behandling med akupunktur i denne fase kan være med til at fremhæve kroppens egne reparationsprocesser, og dermed afkorte helingsperioden og reducere risikoen for, at tilstanden bliver kronisk. Da akupunktur mindsker smerter og dæmper den inflammation, som skaden har medført i nakkeregionen, kan man hurtigere begynde at bruge sin nakke normalt igen. Og dette er en vigtig faktor i forebyggelsen af, at tilstanden udvikler sig til at blive kronisk.

Hvis piskesmæld har udviklet sig til en kronisk tilstand, kan den være ganske svær at behandle. Akupunktur kan stadig afhjælpe de værste gener, men det er vores erfaring, at jo tidligere man påbegynder en akupunkturbehandling efter en nakkeskade, desto bedre er prognosen. Derfor vil vi altid give dig en individuel vurdering af din situation.

Akupunktur mod nakkesmerter

Generelt har akupunktur positiv effekt mod nakkesmerter, hvilket er videnskabeligt dokumenteret. Det er dog vigtigt at sikre, hvilken type nakkesmerter der behandles, hvilket kræver en individuel vurdering, som vi kan også kan hjælpe dig med.